Tags: , , ,

Hemmelige Hytter i Østmarka – Ørneredet

I tillegg til vakker, uberørt natur, er Østmarka også hjem til en rekke forskjellige hemmelige hytter. Dette er såkalte HK-hytter, “Hold Kjeft”-hytter. Denne turen gikk til Ørneredet.

Disse hemmelige hyttene ligger oftest, men ikke alltid, svært godt gjemt, langt fra utfartsparkeringer og blåstier, og er derfor forbeholdt turfolk som er spesielt interessert eller godt kjent i marka. Det er etablert praksis at man hverken røper lokasjon eller hint fra disse, og at eventuelle bilder heller ikke gir noen hint. For mer informasjon om disse anbefales Even Saugstads Østmarka fra A til Å.

Sist helg tok turkompis Rolf og jeg turen til Rælingen for å finne “Nye Ørneredet”, samt få litt avveksling i innfartsstiene til Østmarka.

Jeg anbefaler på det varmeste østsiden av marka som innfallsport for både korte og lange turer. Mye mindre folk, kortere vei til storslått natur, relativt ryddig skog, og dermed noe mindre problematisk å surre rundt utenfor stier og tråkk.

Ørneredet er en av de bedre hyttene jeg har besøkt. Den er i god forfatning selv etter 40 år, og bærer preg av jevnlig vedlikehold.

Takket være et godt men vagt tips, og litt lokalkunnskap gikk vi relativt rett på hytta, og kunne derfor glede oss over tid til en liten ekstra 15km runde innom et par vann enda lenger inn i marka. Nok en hemmelig hytte i Østmarka krysset av på listen.

Tross et par frostnetter er det fremdeles hjortelusfluer i marka, dog betydelig mindre enn for noen uker siden. Det er også sørpe vått, så gode, høye sko er å anbefale.

Utstyr

For en 8-9-timers dagstur trengs ikke allverdens utstyr. Gode støvler er alltid en prioritet, både for det kuperte landskapet, og også for hvor vått det er i marka nå på høsten. Mine Alfa Impact, samme som ble brukt på Massiv, gjør fremdeles en super jobb, selv etter over 1000 km gått. Det er snart det dobbelte av forrige rekord.

Denne gangen fikk jeg også testet min nye MSR PocketRocket 2 for å koke vann til både Real FieldMeal og te. Den veier ultralette 73g, og pakkes ned til nesten ingenting. Samtidig er den relativt effektiv. Sammen med MSRs titan kjele og en liten gassbeholder er den glimrende til korte turer når man ikke vil ta seg tid til å finne tørr ved i søkkvåt skog.

Av teknikk var både Garmin Fenix 7X-klokken, Garmin inReach Mini og Garmin Tempe temperatursensor med. inReach er alltid med på tur utenfor mobildekning i tilfellet man skulle skade seg. Med en årlig Recreation Plan er terskelen lav for å bruke den. Tempe er på de aller fleste måter totalt unyttig, men med sine magre 10g bor den mer eller mindre fast i sekken.

author avatar
Gunnar Florus Mountaineer